Hjem Slægtsforskning Kriminalitet i Danmark igennem tiden Bogliste Opskrifter

Erhvervsdrivende, deres ansatte og andre personligheder

Artikler og Nyheder Links Kommer senere Lokalhistorie Erindringer Diverse
sener oplysninger om sendt pr. Email af Jan Steffen Hansen
 
George Lorange & Co A/S i Næstved
 
Hans Frederik george Lorange var kun 29 år, da han den 2. juni 1871 åbnede sin nye vinhandel i Næstved. George Lorange var født i Nakskov, hvor hans fader var brændevinsbrænder, men slægten Lorange stammer fra Franrkrig. Den første Lorange, der kom til Danmark, var fægtemester hos Christian V i årene efter 1685, hvor Huegenotterne blev fordrevet fra Frankrig.
 
Vinhandlen blev etablet i Fixhus på Axeltorv i Næstved, hvor den lå et par år. Så flyttede Lorange til Hotel Dania i Ringstedgade, og overtog samtidig med vinhandlen driften af hotellet.
 
Den 8. oktober 1878 flyttede Lorange endnu engang, og denne gang til hjørnet af Kirkestræde, hvor der både bliver vinhandel og skænkestue. I stueetagen endog restaurant med smørrebrød og kolde retter. Endnu idag har firmaet de samme lokaler i det gamle hus.
 
George Lorange var en driftig mand, og i 1887 købte han den gamle Wilh. Foght'ske Vinhandel på hjørnet af Nyhavn i København. Lorange flyttede til København og firmaet i Næstved blev filial, der bestyredes af en mand ved navn Jørgensen. Det var meningen, at han skulle overtage firmaet i Næstved, men han fortrak at drukne sig ved Ore Strand ved Vordingborg.
 
Den næste i rækken var Waldemar Frische, der den 1. december 1893 videreførte firmaet under navnet George Loranges Eftf.
 
Det gik imidlertid ikke særlig godt og den god Frische gik fallit og hængte sig. Vinkyper Peder Hansen måtte træde til i juni 1896, men alt for gik det ikke, så i oktober 1901 måtte George Lorange igen tage forretningen tilbage. I 1902 kom så vinhandler Axel Jørgensen, der betød en lang stabil periode indtil næste skift i 1934, hvor Jens Steffen Hansen køber firmaet.
 
Jens Steffen Hansen drev dengang Vordingborg Vinkælder og slog efterhånden de to forretninger sammen under navnet George Lorange & Co. 's Eftf., og drev firmaet fra de gamle lokaler i Kirkestræde i Næstved.
 
Ogse denne periode er præget af stabiliet og i oktober 1939 indtræder Erik Steffen Hansen som kompagnon og fra 1. januar 1940 som eneindehaver. Tiden under krigen var naturlig præget af varemanel og først i 50'erne tager udviklingen fart og firmaet vokser stødt.
 
Lagerlokalerne bliver for små og fem forskellige steder i Næstved bliver der indrettet kældre til lagring og aftapning.
 
Da væksten forsætter gennem 60'erne indrettes i 1967 et mere moderne lager på Åderupvej i Næstved, hvor alle lagerfunktioner og aftapning kan samles.
 
Den 1. januar 1970 bliver firmaet omdannet til et A/S for at lette det næste generationsskifte, der sket den den 1. januar 1981, hvor Jens Steffen Hansen overtog alle aktier i det gamle firma.
 
I 1987 købes de 2.500 m3 lagerlokaler på fabriksvej 26, Næstved Havn, hvor der bl.a. indrettes et fuldautomatisk tapperi. Aministration og salg forbliver i de gamle, traditionsrige kældre i Kirkestræde

Jeg selv startede i på fuld tid i firmaet 1. december 1996. . . ..  det var så nok den korte version, men det er vel heller ikke alverden du kan skrive på din ellers så flote hjemmeside.
 
Du kan trække lidt på vor egen hjemmeside
www.lorange.dk
 
Ud over ovennævnte hurtigt fortalte historie, kan fortælles at vi alle har stået i lære i udlandet i "Vinens navn", Tyskland, Frankrig, Scotland etc.
 
Der udover har familien være meget involveret i den illegale presse samt i modstandsarbejdet under 2 vk., vi har haft familie ombod (som kanoner) på fregatten Jylland, under slaget på Reden .. . .  "Jo", der skrev Marsvinjægerne var bryggerens første kone (Carlsberg), (det kom dog aldrig frem i filmatiseringen) . . .. .  du siger bare til om du skal bruge flere informationer.
 
med venlig hilsen
Jan Steffen Hansen
 

 

A  B  C  D  E F  G  H  I J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  T  U  V W  X Y Z  Æ Ø

Tilbage